De Stichting Natuurbescherming Kop van Schouwen en Zeeperand is opgericht vanuit het gevoel dat er meer bescherming nodig is voor de natuurgebieden die de lange naam beschrijft dan de bescherming die ze geboden wordt door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provincie Zeeland. Volgens de Stichting belast de grote toename van recreatie de natuurgebieden. Maar de eigenaren Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zullen niet snel bezwaar tegen meer en meer recreatie maken, want openstelling van natuurgebieden levert geld op en recreatie is belangrijk voor Zeeland.
Directe aanleiding voor de oprichting van de Stichting was de voorgenomen aanleg van een fietspad langs de Zeepeduinen, over het historische wandelpad. In 2004 lukte het een groep bewoners om het fietspad tegen te houden maar in december 2021 kwam er dan toch een definitieve vergunning voor de aanleg van een fietspad.
De Stichting heeft in de aanloop van de vergunningverlening zelf onderzoek laten doen naar de ecologische situatie op en rond het wandel/fietspad: naar levendbarende hagedissen die langs het pad zijn aangetroffen en naar de nauwe korfslak en de noordse woelmuis. Omdat de duinen erg intensief begraasd worden om de negatieve effecten van de stikstofuitstoot tegen te gaan, is het juist de berm waar nog wat beschutting gevonden kan worden voor kleinere dieren. Ook groene boomkikkers, egels, uilen en hommels zitten er graag.
De Stichting verloor de procedure maar werd wel aangemerkt als een belanghebbende. Het fietspad werd aangelegd. Twee maanden later werd er een nieuw en belangrijk onderzoek gepubliceerd door de Vogelbescherming, waaruit bleek dat recreatie in alle vormen, dus ook fietsen, schadelijk is vooral voor vogels. De recreatie op Schouwen Duiveland blijft groeien en het fietsen en wandelen ook. Daarom blijft de inzet van de Stichting nodig: om te beschermen wat er nog over is aan natuur. Veel aandachtspunten spelen al lang, zoals wateronttrekking en de afnemende vogelstand.