De Kop van Schouwen is een groot en afwisselend natuurgebied op het westelijk deel van Schouwen-Duiveland. Belangrijk voor de status van officiële bescherming zijn de kalkrijke jonge duinen, kalkarme oude duinen, de klifduinen en stuifduinen. Het gebied wordt al lang gevormd door een wisselwerking tussen mens en natuur. Zand stoof over de duinen en bedekte cultuurland en dan ging men helm en bos aanplanten om dat tegen te gaan. Zo ontstond het huidige landschap. Door de groei van vele struiken, of struwelen, achter de bosrand werd het Zeepe een waar paradijs voor duinvogels.
De mens heeft nog steeds invloed op het duingebied, maar nu door afplaggen en begrazen, om biomassa die ontstaat door stikstof weg te werken. Ook het laag houden van de grondwaterstand voor de boeren heeft invloed. Er leven nog steeds veel vogels in het gebied, maar sommigen, zoals de verstoringsgevoelige tapuit, komen bijna niet meer voor.
In een Natura 2000 gebied gaat de aandacht vooral naar specifieke afgebakende gebieden met daarin een paar soorten die heel belangrijk zijn, de prioritaire soorten. Onze ecologen hebben er in hun onderzoeken op gewezen dat een soort nooit op zichzelf staat en dat een plant of dier zich niet stoort aan een getekende, imaginaire grens. Dat idee van een grotere ecologische samenhang ligt ook ten grondslag aan de nieuwe Wet Natuurherstel. Want ja, ook de berm de tuin zijn een rustplaats of voederplaats voor bijen, vogels en egels en andere soorten die allemaal hun plaats hebben in de natuur en daarom allemaal meewerken aan het geheel. De Stichting heeft zelf onderzoek laten doen naar soorten, zoals de levendbarende hagedis en de nauwe korfslak, die rond het wandelpad Moolweg- Adriaan van der Weijdeweg voorkomen. Ook is er onderzoek gedaan naar de heikikker en de rugstreeppad.
Natuur wordt in Zeeland vaak gezien als een plek om te recreëren, gemaakt voor de mens, of als een decor waarin je kunt sporten. Maar natuur is in de eerste plaats het woongebied van andere dieren en planten, die net zoveel recht op hun leven hebben als de mens.